SI TA MENAXHONI STRESIN NË PUNË

A është stresi për juve si një objekt në punë që nuk lëviz vendin? Si aparati I kafes? Nëse po, atëherë ju keni një barre të madhe! Sipas Shoqatës Psikologjike Amerikane, stresi në vendin e punës I kushton kompanive amerikane Rreth 300 milionë dollarë në vitë.

Stresi në punë ka qenë I pranishëm për aq kohë sa ka pasur vende të punës, por nëse mendoni se tani keni një nivel më të larte të stresit atëherë mund të keni të drejte. Aftësia për të bërë punën e tyre mirë dhe për ta mbajtur atë është një stres i madh për shumicën e punonjësve, veçanërisht në vendet me një ekonomi të luhatshme siç është edhe vendi jonë ku është shumë e vështirë të gjesh një punë të mirë.

Ja disa këshilla se si ta menaxhoni stresin ne pune:

Organizohuni

Është shumë e rëndësishme që në vendin tuaj të punës ti organizoni gjërat qe ju rrethojnë e më pastaj edhe punët qe presin të përfundohen. Në rast se ju dini te bëni një organizim te mirëfilltë të punëve tuaja atëherë ju do të jeni në gjendje ti përfundoni ato pa as një problem. Organizimi I punëve ul sasinë e stresit.

Uluni drejt

Nëna juaj ndoshta I ‘u ka thëne të uleni drejtë, por ajo ndoshta nuk e di se pozita e trupit tuaj mund te ndikojnë ne punën efikase. Pozita e trupit tuaj ndikon tek truri dhe pastaj prej trurit drejt e te sjelljet e juaja në cdo vend ku jeni, jo vetëm në punë

Nëse tavolina juaj ose ‘stacioni i punës’ është i imët, shihni nëse ju mund të lëvizin gjërat rreth për t’i dhënë vetes një dhomë më fizike sa do te vogël qe të I’a lejoni vetës të merrni frymë lirshëm. Në qoftë se kjo nuk është një opsion atëherë merrni një pozitë që ju jep më shumë fuqi (do te thotë rrini drejte).

Braktisin qëllimeve jorealiste

Ambicia është e mirë, por ndonjëherë ne mund të biem në grackën e vendosjes së qëllimeve për veten që janë shumë të larta, të cilat vetëm na dekurajon kur ne dështojmë për ti arritur ato.

Kur mendon për qëllimet e paarritshme, keni më pak ankth, më shumë planifikim të karrierës, dhe më shumë eksplorimin.

Qëlloni lartë, por me mundësinë që ju mund të shkoni përsëri dhe t’i ndryshoni këto qëllime. Duke marrë krenari dhe duke pasur besim në vetvete në çdo gjë që ju bëni, pa marrë parasysh sa e madhe apo sa e vogël, është çelësi i besimit dhe suksesi.

Mundohuni t’i shmangni ndërprerjet

Po, po është me lehte te thuhet se sa te bëhet. Të gjithë hutohemi pas zhurmës se madhe të telefonit kur thërret dikush, dritës qe bën ai kur dikush dërgon ndonjë mesazh apo edhe prej kolegeve te tu qe fusin kokën ne tavolinën tënde për te te pyetur ndonjë gjë. Por hulumtuesit në Gjermani gjetën se nëse ju adresoni këto ndërprerje do te jap me pak stres se sa te qëndroni të fokusuar në pune përderisa këto ndërprerje ndodhin.

Kur e pashmangshmja ndodh, mos e leni të ju prishë punën. Nëse e gjeni veten te hutuar në mes të një detyre, shkruaj në një letër shpejte e shpejte se ku e latë punën së fundmi. Duke përdorur këtë metodë, ju do të keni një shenjë se ku të filloni kur të ktheheni, dhe nuk do të humbisni kohe duke menduar se ku mbetet.”

‘Përqafoni’ stresin tuaj

Po, kjo tingëllon si diçka e çmendur. Por hulumtuesit në Universitetin Yale zbuluan se subjektet eksperimentet që u prezantuan me idenë që stresi mund të jetë i dobishëm “Raportet tregojnë se ata qe e ‘përqafojnë’ stresin kanë simptoma më të përmirësuara psikologjike dhe performancë më të mirë të punës” në krahasim me subjektet e tjera që ishin të mësuar se stresi është efekt I madhë negativ.

Nuk mori shumë kohe për të ndryshuar qëndrimet e njerëzve për stresin. Duke pasur një opinion pozitiv për stresin bën qe njerëzit te mos ta kenë te vështire te përballen me  çfarëdo sfidë qe ka një sasi te madhe te stresit prapa saj.

Uncategorized